Samsung Global Blogger

Bringabarát Olimpia

2012.08.10. 00:41 Samsung Global Blogger

Jókuti András (London, 2012. 08. 09.)

Nem csak a kerékpározó sportolókra gondoltak a London 2012 Olimpia szervezői, hanem azokra is, akik a közlekedésnek ezt a meglehetősen egészséges és környezetkímélő formáját választják. A városban eleve működik egy bérbringa hálózat, ami Európa sok nagyvárosához hasonlóan megoldja az autó nélkül közlekedők problémáját. Egyedül az jelenthet gondot, ha nincs hova leadni, ahogy ez az egyik francia Samsung Globális Bloggertársammal meg is történt, kétségbeesetten járta körbe a leadó helyeket a hotel közelében, amíg nagy nehezen talált helyet a kölcsönbiciklinek. Végül az esti mítingre csak nagy rohanás után érkezett meg időben, a liftben még igencsak kapkodta a levegőt szegény. De persze ettől még nagyon jó a rendszer, kifejezetten hasznos és hatékony megoldás az esetek többségében.

IMG 5894



Mondjuk az esetemben elég sok infarktusveszélyes szituációval jár a közlekedés, valamilyen oknál fogva sose áll rá az agyam a fordított közlekedésre, még gyalog sincs időm feldolgozni az információkat, hiába van jól láthatóan felfestve az útra is szinte mindenhol, hogy merre kell fordítani a fejem, ha nem akarok felkenődni egy autóra, szinte mindig vagy rossz irányba nézek, vagy eleve össze-vissza kapkodom a fejem, hogy valahogy megússzam. Ami eddig mindig sikerült is, szerencsére nem nagy divat itt a száguldás, a legendás angolos hidegvér és a gentlemanhez méltó viselkedés annál inkább, így az autósok is előzékenyek és türelmesek a gyalogosokkal

IMG 5895

A városban is sok a bicikliút, de állítólag Párizsból is nagyon egyszerűen megközelíthető a brit főváros biciklivel, ez utóbbit nem fogom kipróbálni, az biztos. Volt egyébként egy érdekes súrlódás is a helyi biciklisek és a rendőrség között, a Londonban havonta megrendezett bringás felvonulás, a Critical Mass résztvevői közül tartóztattak le majdnem kétszázat, mivel a megnyitó ünnepség közben a helyszínek közelében vonultak fel éppen. Nyilván nem alakult igazán szerencsésen a dolog, de azért a kommunikáció modernségét jól jelzi, hogy a Metropolitan Police twitterüzenetekben is figyelmeztette előre a bringásokat, hogy milyen veszélynek teszik ki magukat, ha ragaszkodnak a tervükhöz.

IMG 5892

Hónapok óta riogatják egyébként a londoni lakosságot vicces reklámplakátokkal is, hogy készüljenek fel a közlekedési káoszra az Olimpia és a városba érkező rengeteg turista kapcsán. Érdekes módon a túlzsúfoltságból semmit se tapasztaltam, sőt, kifejezetten üresebbnek tűnik a város, mint pár hete, amikor utoljára itt jártam. Úgy látszik sikerült ráijeszteni mindenkire eléggé, így aki csak tehette, elmenekült a városból nyaralni, vagy bezárkózott az otthonába és távmunkában intézi az ügyeit. Ennek örömteli következménye, hogy tökéletesen működik a tömegközlekedés, egyáltalán nincs zsúfoltság a metrón sem, csak annyi a különbség, hogy az átlagosnál sokkal többen mászkálnak valamilyen nemzet színeibe öltözve. A tömegközelekedés propagálásában élen járt a miniszterelnök is, David Cameront lefotózták, ahogy éppen metróval megy egy olimpiai helyszínre,  de a NOB elnöke, Jacques Rogge is jó példát mutatott már, hatalmas limuzinok helyett ő is a tömegközlekedést választotta. Kíváncsi lennék, hogy a biztonságukért felelősök mennyire örültek ennek az ötletnek.

A blogról

London az Olimpiai Játékok idején. Tudj meg mindent a lüktető metropoliszról a Samsung Global Bloggerek tolmácsolásában.

süti beállítások módosítása