Samsung Global Blogger

Bikinik az Olimpián

2012.07.30. 14:41 Samsung Global Blogger

Gyémánt Balázs (London, 2012. július 28.)

A Királynő Lovasőrségének Laktanyáját alakították át homokos tengerparttá. Néhány hete még ezrek kattogtak fényképezőgépeikkel és mobiljaikkal London egyik legturistásabb helyszínén. A sosem mosolygó lovas őrségváltás azonban a Játékok idejére átköltözött a Buckingham Palotához.

olympia ticket

A ló ürülék szagos helyszínt 5000 tonna homokkal töltötték fel és egy lenyűgöző „mobil” stadiont húztak fel, ahol 15 000 rajongó szurkolhat egyszerre kedvenc strandröplabda csapatának.

A háttérben a London Eye óriáskerék, a közelben a Miniszterelnök rezidenciája, a Downing street 10, a Királyi Kincstár, a Big Ben és a Parlament. Ritkán van ennyire a központban egy ilyen jellegű verseny. Hátborzongató a hangulat, felettünk helikopterek pásztáznak, a stadion izgatottan várja a következő mérkőzést.  Az izzadtság, édeskés ízek és valami megfoghatatlan, nemzetközi fűszer illata keveredik. Ez lehet az Olimpia hivatalos illata, ami a helyszínek minden szegletét bejárja.


horse guard

A bejárat előtti úton az olimpiai és brit zászlók sorakoznak, több száz önkéntes és irányító segíti a gyors bejutást. Pár perc alatt átjutok a biztonsági ellenőrzésen, ami szinte megegyezik a repülőtéri átvizsgálással. A mosdók tiszták és van belőlük dögivel, a sor is gyorsan halad. Popcorn és vattacukor árus nincs, gourmet burger, BBQ és fish&chips pult azonban annál több. Egy korsó sör 1600 forint, egy pohár bor 1800, a kólák 825 forintért kaphatóak, de van tíz fontért hivatalos programfüzet, ötért pedig napi újság. Csak úgy repkednek ki az ember pénztárcájából a színes és nagyméretű papírpénzek. Nem érdemes csak a hitelkártyára hagyatkozni, hiszen ha nem rendelkezünk a Játékokat szponzoráló cég által kibocsájtott bankkártyájával, akkor csak készpénzzel fizethetünk.

Strandröplabda

Két kétfős csapat mérkőzik egymással, általában mezítláb egy homokos pályán. A 19. század végén egy amerikai tesitanár találta ki a sportot, aki a kosárlabda, kézilabda és tenisz elemeit kombinálta. Santa Monicán, Kaliforniában állították fel az első állandó hálót. Innen indult világhódító útjára. Versenyszerűen a második világháború után kezdték el játszani, de csak 1996-ban vált olimpiai sportággá Atlantában. Pekingben a női és férfi versenyt is az amerikaiak nyerték. Egy mérkőzés három szettből áll, játékonként 21 pontot kell gyűjteni, két pont előnnyel lehet csak nyerni. Ha döntetlen az első két szett, a harmadik szettnél 15 pontig tart a küzdés.

A stadionban már belépéskor fantasztikus hangulat volt, energiabomba slágereket pörgetett a DJ, bikinis csajok és szörfdeszkahasú srácok táncoltak a homokban. Ha nem díszelegnének a vöröstéglás épületek a nézők mögött, azt gondolnám, hogy Rio-ban vagy valahol Kaliforniában járunk. Amint elfoglaltam a helyem, önkénytelenül is mosolyra fakadtam. Ezt hozza ki az Olimpia még azokból is, akik nem rajonganak különösebben a sportmérkőzésekért.

Felejthetetlen élmény marad életem első olimpiai mérkőzése.

Bikinis fényképekért kattints ide!

A blogról

London az Olimpiai Játékok idején. Tudj meg mindent a lüktető metropoliszról a Samsung Global Bloggerek tolmácsolásában.

süti beállítások módosítása